✉  info@zekerzorg.com   📞  06 28 39 36 45

missie-image-2

Azize Kandemir

De drijvende kracht achter zorgorganisatie ZekerZorg ZuidWest is Azize Kandemir. Zelf geboren en getogen in de Turkse gemeenschap

werd ze zich ambulant begeleider voor oudere gezinnen steeds meer bewust van de behoefte aan zorg die rekening houdt met de taal, culturele en religieuze identiteit van cliënten. Gesteund door haar man Ufuk, die een achtergrond heeft in maatschappelijk werk, waagde ze in 2018 de sprong en startte ze een eigen zorgorganisatie

Azize: “Al onze cliënten zijn in het begin via mond-tot-mond-reclame bij ons gekomen. Dat ging best snel. Binnen de Turkse gemeenschap kan dit onderwerp voorzichtig onder elkaar besproken worden, maar er heerst toch een taboe op het aanvragen van hulp. Als ze je kennen, of iemand kennen die jou kennen, is de drempel niet zo groot. De ‘normale’ thuiszorg vragen mensen om allerlei verschillende redenen niet aan: angst, schaamte, de Nederlandse taal of gewoon omdat ze de kanalen niet kennen.”

Vertrouwde omgeving

ZekerZorg houdt rekening met de culturele, religieuze en levensbeschouwelijke achtergrond van cliënten.

Azize: “Je moet niet vergeten dat wij bij mensen thuis komen. Zij moeten zichzelf kunnen zijn, wij moeten ons aanpassen. Als je niet begrijpt wat ervaren wordt als respectloos, kun je snel iemand beledigen. Ons uitgangspunt is dat cliënten zo lang mogelijk zelfstandig in hun vertrouwde omgeving kunnen wonen. Maar als iemand al zijn hele leven Turks kookt, ondersteun je hem dan door spruitjes klaar te maken?”

“Alle culturen en religies zijn welkom!”

In Zeeland is zorg met een culturele focus nog erg onbekend, volgens Azize: “De Turkse, de Marokkaanse of Afghaanse gemeenschap zijn hier niet zo groot. Maar de problemen die oudere mensen of mensen met een ziekte of beperking ervaren, zijn niet anders dan in de Randstad. Dat geldt voor alle culturen en levensovertuigingen. Wij werden al snel ook benaderd voor zorg aan andere culturen. Natuurlijk willen wij daar ook zorg bieden! Wij zijn zelf thuis in de Turkse gemeenschap, maar dit speelt overal.”

Onderzoek toont keer op keer aan:
thuiszorg bereikt allochtonen niet

Er zijn in de afgelopen decennia tal van wetenschappelijke onderzoeken gedaan naar de mate waarin allochtone Nederlanders gebruikmaken van de gezondheidszorg. Er blijken opmerkelijke verschillen met autochtonen. Turkse en Marokkaanse Nederlanders bezoeken bijvoorbeeld vaker de eerstelijnsgezondheidszorg (huisarts) en het ziekenhuis, en gebruiken relatief veel medicijnen. Dit is op zich niet vreemd: zij vallen vaak in de groep lagere inkomens, waar meer gezondheidsklachten worden ervaren.

Wat wel opmerkelijk is, is dat er – ondanks deze gezondheidsklachten – veel minder gebruik gemaakt van thuiszorg. Studies tonen aan dat de behoefte wel bestaat maar dat de zorg door taalbarrières, culturele drempels en taboes niet wordt bereikt. Ook dit verschilt weer per culturele achtergrond, wat nog meer pleit voor een cultuurgerichte aanpak om de groep te bereiken die de zorg nu niet weet te bereiken.

Lees verder in dit artikel Allochtonen en thuiszorg:

https://www.nivel.nl/sites/default/files/bestanden/allochtonen-thuiszorg.pdf

of de blog Thuiszorg in andere culturen

https://www.tvcn.nl/blogs/thuiszorg-in-andere-culturen/.

– Bevindingen en conclusies onderzoek., die relevant zijn voor de allochtone gemeenschappen in de regio Zeeland.

ZekerZorg Zuidwestslaat
de brug tussen cliënt en zorg

In de werkwijze van ZekerZorg Zuid-West staat een respectvolle en individuele benadering voorop. Wij hebben oog voor culturele/religieuze identiteit vanaf de eerste kennismaking, in de aanvraag van de zorg en de invulling van de zorg zelf. Om deze reden komt zekerZorg achter deuren die voor veel zorgverleners gesloten blijven. Aan de ene kant zijn wij ‘eigen’ en vertrouwd voor de zorgvrager, aan de andere kant helpen wij de brug te slaan naar en voor andere zorgverlenende instanties en de gemeente. Het initiatief kan hierbij dus evengoed van de zorgvrager (of familie) uitgaan als van bijvoorbeeld Porthos.

Het grote verschil is dat wij ongemak en barrières vanuit de cultuur aanvoelen en hier ruimte aan geven. Wij houden rekening met normen, waarden en gewoontes, ook bij het in kaart brengen van de zorgbehoefte. Daarna pas gaan we samen op zoek naar de beste manier om zorg te regelen. Bij het bespreken van wensen voelen wij subtiele nuances aan, die zorgen voor een zorg-/leefplan op maat. Dit zorgdossier blijft bij de cliënt thuis liggen, zodat zorgverleners kunnen bijhouden welke afspraken zijn gemaakt en hoe de zorg verloopt. Zo slaan we waar mogelijk de brug naar alle zorgprofessionals.

ZekerZorg Zuid West

© 2020 Alle rechten voorbehouden.